Încurajarea continuă și susținerea cadrelor didactice dedutante (și nu numai…) a devenit un scop important al asociației.
A II-a ediție a workshop-ului „Împreună – La început de drum”, organizat pe 26 ianuarie 2021 de Asociația Învățătorilor și Institutorilor Constănțeni, s-a adresat cadrelor didactice debutante în învățământ, precum și celor care doresc să-și reactualizeze, să-și suplimenteze informațiile și, nu în ultimul rând, celor care doresc să împărtășească din experiența lor dascălilor aflați la începutul carierei didactice.
Adaptarea continuă la schimbare și la noile evoluții din educație a determinat organizarea online a acestei întâlniri pe platforma Google Meet.
Pe parcursul celor două ore au fost prezentate materiale de ordin legislativ referitoare la organizarea concursului pentru obținerea gradului didactic definitiv, precum și exemple practice de elaborare a documentelor școlare: mapa învățătorului, planificări anuale, exemple de proiectări curriculare, planuri de lecții.
În deschiderea atelierului, doamna profesor Rupesac Ecaterina, președinte de onoare al A.Î.I.C. și membru fondator, a prezentat metodologia de concurs pentru obținerea gradului didactic definitiv, conform O.M.E.N. 5434/ 31.08.2020.
Despre desfășurarea inspecțiilor la clasă a vorbit doamna profesor Iancu Liliana (Școala Gimnazială nr. 37 Constanța), metodist cu o vastă experiență, punctând aspectele pozitive întâlnite în practica curentă, precum și îndrumări pentru cei aflați la începutul carierei didactice. Doamna profesor a dorit să facă și o recomandare în completarea celor discutate la workshop, pentru colegele și colegii care se pregătesc să susțină examenul de definitivat: „Vă sfătuiesc să răsfoiți manualele de la toate clasele, pentru a vă lămuri mai bine în legătură cu programele școlare în vigoare. Conținuturile propuse în manuale vă pot ajuta să abordați mai bine subiectul de metodică, să exemplificați și să susțineți strategiile didactice pe care le descrieți, adecvat clasei respective și competențelor solicitate.”
Modul de desfășurare al inspecțiilor la clasă din punct de vedere al relațiilor instituționale a fost prezentat de doamna profesor David Doina, metodist și director al Școlii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța, cadrele didactice debutante având nevoie de sprijinul permanent și necondiționat al colegilor din școală.
În cadrul prezentării portofoliului profesional și portofoliului cadrelor didactice, doamna profesor Badiu Iuliana (Școala Gimnazială nr. 30 „Gheorghe Țițeica” Constanța), doamna profesor Șuteu Laura (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța) și doamna profesor Babașcu Elena (Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza” Constanța) au oferit exemple de bună practică din experiența la clasă, doamna profesor Hanu Simona (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța) a prezentat proiecte pentru diferite tipuri de lecții susținute în cadrul inspecțiilor pentru dobândirea gradelor didactice.
Despre exemplele de subiecte pentru grade didactice și titularizare, precum și locația online unde se pot vizualiza și descărca, a oferit detalii doamna profesor Socariciu Paula (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța).
Doamna profesor Moraru Constanda, președinte al A.Î.I.C., director adjunct al Școlii Gimnaziale nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța și moderator al întâlnirii, a prezentat programa de definitivat pentru învățători, conform O.M. nr. 5976/ 09.11.2020, oferind și legăturile către site-urile unde sunt publicate documentele legislative privind concursul pentru definitivat.
În ultima parte a atelierului, am invitat-o pe colega noastră, doamna profesor Florina Zecheru (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța), să ne împărtășească din experiența sa la catedră și din rolul ei de facilitatator al programului de Mentalitate Deschisă în Educație al Asociației SuperTeach.
Florinei Zecheru îi plac foarte mult poveștile. De aceea, ne-a invitat cu delicatețe în lumea magică a „Zânelor din lumea noastră”, acolo unde acestea au dăruit magie profesorilor pentru ca ei să poată educa cu inima. Căci, așa după cum mintea are nevoie de informații pentru a se hrăni, tot astfel sufletul are nevoie de iubire pentru a crește.
Apoi ne-a povestit despre asociația SuperTeach, proiectele acesteia și oportunitățile de învățare pe care le oferă cadrelor didactice. Profesorii au posibilitatea să participe la conferințe, webinarii, dar și să se înscrie la cursul de Mentalitate Deschisă în Educație, curs în care se vor descoperi și își vor descoperi elevii, cursul care te convinge că „învățarea nu are loc între gura cuiva și urechea altcuiva, ci are loc între inimi și minți”.
Alături de Florina, doamna profesor Oana Manta, învățătoare la Școala Primară „School of London”, facilitator al programului de Mentalitate Deschisă în Educație al Asociației SuperTeach, a recomandat cadrelor didactice începătoare să citească foarte mult, să participe la cursuri, să nu se oprească din învățat. Două cărți care i-au fost dumneaei de folos în ultima perioadă au fost „Manifestul educației” scris de Andy Szekely, precum și „Captivează-ți elevii în online mai ceva ca în clasă” de Călin Iepure, Răzvan Curcubătă și Bogdan Vaida. Oana ne-a pus în inimă următoarele cuvinte: experimentați, faceți greșeli, căci numai astfel veți învăța și nu uitați să faceți din meseria voastră o pasiune.
La finalul întâlnirii, doamna profesor Simion Cristina (Școala Gimnazială nr. 28 „Dan Barbilian” Constanța), secretar al A.Î.I.C., a oferit o imagine de ansamblu rolului pe care această organizație îl are în comunitatea cadrelor didactice din județul Constanța, imagine promovată cu ajutorul site-ului Asociației Învățătorilor și Institutorilor Constănțeni și a paginii de Facebook, precum și detaliile tehnice privind certificarea participării la workshop și oferirea de feedback.
Impactul pozitiv pe care l-a avut această întâlnire a fost unul important, având în vedere numărul mare de participanți (peste 100), atât din județul Constanța, cât și din alte județe din țară. Materialele prezentate în cadrul worksho-ului se găsesc pe site-ul asociației, la secțiunea Proiecte și activități.
Împărtășirea exemplelor de bună practică a consolidat această comunitate a cadrelor didactice, participanții au avut posibilitatea să pună întrebări și să prezinte exemple din propria activitate. Feedback-ul oferit a fost deosebit de important și ne îndeamnă să organizăm acest workshop anual.
Feeddback-ul participanților este deosebit de important și ne ajută să ne îmbunătățim activitatea. La final, vă împărtășim câteva din gândurile transmise către noi:
„Informații benefice dezvoltării profesionale”
„Deși profesor experimentat, găsesc întâlnirea foarte utila, drept care vă mulțumim.”
„A fost o activitate utilă atât cadrelor didactice debutante cât și celor cu experienta!”
„Mulțumim pentru experiența împărtășită, am avut multe de învățat!”
„Totul a fost bine punctat, explicit si folositor!”
„Este minunat ca ati avut aceasta initiativa. Este clar ca trebuie sa ne perfectionam continuu pentru a putea acorda elevilor atentia cuvenita. Va multumesc pentru toate informatiile primite!”
„Lucru laudabil ca v-ati gandit si la debutanti. Trebuie sa fim un exemplu pentru oameni in general!”
„Webinarul a fost foarte bine structurat. Il consider o initiativa benefica si cred ca a avut orice cadru didactic un beneficiu real. A avut aplicabilitate practica, exemplele au fost bine structurate si tintite. Felicitari pentru modul cum ati gandit aceasta activitate! Sugerez intalniri frecvente in care sa fie prezentate diferite modele de buna practica.”
„O activitate care a contribuit la clarificarea unor nelămuriri, o activitate cu gânduri frumoase și cu informații sintetizate conform nevoilor. Am primit sfaturi bune (pe care mi-ar fi plăcut să le aflu la timp, dar niciodată nu e târziu). Vă mulțumesc!”
„Cooptarea și colaborarea punctuală și cu profesori din învățământul preuniversitar (exemple de bune practici privind derularea de lecții, proiectarea didactică, a unităților de învățare, schimb de experiență etc).”
”Informații utile expuse într-un cadru plăcut alături de oameni inteligenți.Un atelier reușit cu materiale necesare pentru cadrele didactice aflate la început.Vă multumesc frumos!Vă trimit gănduri bune si aștept cu nerăbdare detaliile simpozionului!”
Cu stimă și colegialitate,
Echipa Asociației Învățătorilor și Institutorilor Constănței
Autor articol: prof. Simion Cristina